dtonic®
in één polaroidshot?
wij creëren
concepten en beelden
in een onderbouwd systeem
die modulair jouw
communicatie
versterkt

sluiten

 
 
 
 
Out Run - an arcade classic
Massimo vignelli the italian that constructed the signage for the new york city subway
Helvetica® Now - Eindelijk een volwaardige update van deze mastodont
Cube projection on a stage design from Etienne de crecy - Welcome - the 1st single taken from the trilogy BEATS'N'CUBES
Michael Beirut one of the associates from Pentagram
aesop rock teams up with tobacco and are malibu ken
the visual language of the run the jewels albums - Killer mike and el-p are on fire
meet the swiss design agency & typographers from bern - büro destruct
Devoid of yesterday - een symbiose tussen rob chiu & chris hewitt
wim crouwel modernist, typograaf, docent en co-founder of total design — the godfather of dutch design

Crouwel volgde tussen 1947 en 1949 een opleiding beeldende kunst aan Academie Minerva in zijn geboorteplaats. Daarna volgde hij lessen typografie aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam (tegenwoordig de Gerrit Rietveld Academie). Wim Crouwel was de vader van voormalig (van 2004 tot 2008) Rijksbouwmeester Mels Crouwel.

In 1963 was hij mede-oprichter van het ontwerpbureau Total Design. Hij bleef een lange tijd bij het bedrijf betrokken als directeur. Vanaf 1964 was Crouwel verantwoordelijk voor het ontwerp van de affiches, catalogi en tentoonstellingen van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Het lettertype New Alphabet, ontworpen door Crouwel in 1967.
In 1967 ontwierp hij het lettertype New Alphabet, een letter die de beperkingen van de kathodestraalbuis omarmt en zodoende bestaat uit alleen maar horizontalen en verticalen. Andere letterontwerpen van zijn hand zijn Fodor en Gridnik. Crouwel was mede-ontwerper van het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1970 in Osaka, Japan. Een ontwerp van Crouwel dat in Nederland algemeen bekend is, is dat voor de cijferfrankeerzegels die in gebruik waren van 1976 tot 2002.

Naast werkzaam te zijn als grafisch ontwerper was hij ook actief in het educatieve en culturele circuit. Zo was hij al in de jaren vijftig werkzaam als docent bij de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch en het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Tussen 1965 en 1985 was hij verbonden aan de afdeling industrieel ontwerpen van de Technische Hogeschool Delft, als medewerker, docent, hoogleraar en bijzonder hoogleraar. Van 1987 tot 1993 gaf hij als bijzonder hoogleraar les bij Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast was hij van 1985 tot 1993 directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in datzelfde Rotterdam. Een van de belangrijkste aspecten van Crouwels grafische werk is de typografie.

© bron Wikipedia